1. Forside
  2. / Blog
  3. / Gode råd til sommerferie i din elbil

Skal du køre på sommerferie i elbil?

Forestil dig scenariet:

Bagagerummet er pakket, ruten er lagt, ungerne er klar på bagsædet og forventningsglæden vil ingen ende tage. I skal på sommerferie og hele familien er klar på solrige eventyr.

Stemningen bliver ikke mindre spændt af, at det er første gang, I skal køre på ferie i elbil. Køreoplevelsen bliver uden tvivl behagelig og støjfri, men hvad med opladningerne undervejs? Hvordan kører man allermest sparsommeligt på el? Og hvad nu, hvis der ikke er en ladestander indenfor rækkevidde, når I rammer udlandet?

Vi har samlet alle gode råd, tips og tricks til dig, der skal køre på sommerferie i en elbil – måske for første gang. Rigtig god fornøjelse!

Istock 1450052495

Er der langt mellem ladestanderne?

Du har valgt at køre grønnere ved at cruise igennem sommerlandet i en elbil, og derfor er det altid rart at vide, hvor langt der ca. er mellem ladestationerne. Det er dog meget forskelligt fra land til land, hvor stor distancen er mellem mulighederne for opladning. Der er f.eks. længere mellem ladestanderne i Spanien, end der er i Sverige og Holland.

Derfor kan du med fordel danne dig et overblik på app’en A Better Routeplanner. App’en er også tilgængelig som almindelig hjemmeside. Her kan du se alle ladestandere i Europa, og det giver mere tryghed på køreturen. Vi anbefaler derfor, at du undersøger placeringen af ladestandere, inden du rejser afsted i din elbil. På den måde er det nemmere at planlægge ruten til feriedestinationen, og du slipper for utrygheden i ikke at vide, hvornår næste opladning kan finde sted.

Og for resten: Når I alligevel skal holde tisse- eller ispause undervejs, så kan I jo lige så godt vælge et sted, hvor bilen også hurtigt kan smides i en oplader. 😉

Læs også: Sådan vælger I den perfekte familiebil

Sådan oplader du bilen i udlandet

Det er selvfølgelig også vigtigt at vide, hvordan du oplader din bil i andre lande end Danmark. Først og fremmest er det en god idé at have et Type 2-kabel med, når du kører på sommerferie i elbilen. Det er dit standard-ladestik, som alle moderne elbiler har.

Har du kørt elbil i noget tid, så har du formodentlig godt styr på de fleste ladestandere efterhånden. Men nu du er i gang med at downloade forskellige smarte apps til rejsen, så får du lige et par stykker mere her. Dem bliver du glad for:

Spirii Go gier dig mulighed for at oplade din elbil mange steder i Europa. Du skal bare tilknytte et betalingskort til app’en. Derudover kender du muligvis allerede Shell Recharge app’en. Den er god som backup, og der vil ofte være mange Shell Recharge ladestationer tilgængelige på jeres køretur.

Og så er det naturligvis en god idé at holde øje med kWh-priserne undervejs, hvilket leder os over i næste punkt på dagsordenen:

Hvad koster opladning i udlandet?

Det er svært at sige på forhånd, hvad en opladning i udlandet vil koste dig, fordi priserne svinger en del. Vi oplever, at priserne ofte spænder fra 3 kr. til 7 kr. pr. kWh. Nogle steder kan det koste helt op til 10 kr. pr. kWh, men priserne ligger ofte i den lidt lavere ende. Flere hoteller tilbyder muligheden for gratis opladning af din elbil, så det kan du med fordel benytte dig af, hvis I alligevel skal overnatte undervejs på køreturen.

Hvis du løber tør for strøm

Hvis ”uheldet” alligevel er ude, og bilen løber tør for strøm, så skal der naturligvis handles hurtigt. Har du valgt en leasingaftale med vejhjælp, og er på kør-selv-ferie i Danmark, så kan du altid kontakte vejhjælp for at blive transporteret til den nærmeste ladestander.

Hvis du løber tør for strøm i udlandet, kan du ringe til SOS International på +45 70 10 50 50. Vi anbefaler også, at du som fører af bilen (og evt. flere af passagererne) henter app’en Rødt kort. Det er et servicekort med vilkårene for SOS International dækning på din kaskoforsikring. App’en indeholder også relevante telefonnumre, som du kan få brug for undervejs.

Læs mere om vejhjælp her: Tryghed på vejen: Vejhjælp og privatleasing.

Sådan kører du allermest sparsommeligt

Det siger næsten sig selv, at jo langsommere du kører, jo mindre strøm bruger bilen. Men der er også andre metoder, der giver dig lidt flere kilometer på en opladning.

Når du kører i elbil, har du også mulighed for at genindvinde energi, imens du bremser. Mange elbiler bruger elmotoren som motorbremse, så hvis du træder let på bremsen, genererer du strøm til bilens højvoltsbatteri – og så kan du faktisk køre en smule længere.

Du kan også indstille din elbil til at motorbremse, når du slipper speederen. Uanset hvad, skal du naturligvis holde godt øje med trafikken og være klar til selv at bremse, når det bliver nødvendigt.

Derudover har mange elbiler i dag et særligt økonomisk køreprogram, som er mere strømbesparende at køre med.

Hvad siger du – er du ladet op til turen? 😉

Vi håber, du blev klogere og føler dig godt klædt på til ferien i elbil. Vi ved, at du og familien, vennerne, kæresten, you name it, får en fantastisk tur uanset hvad. Du kan se flere tips til kør-selv-ferien her.

Her får du et hurtigt overblik, som du kan tage med dig:

Opsummering - 6 hurtige råd på farten

  1. Download de rette apps til køreturen i elbil
  2. Hold øje med kWh-priserne undervejs
  3. Planlæg ruten efter ladestationerne
  4. Skal I overnatte på vej til feriedestinationen, så vælg gerne et hotel med ladestander
  5. Tjek, om du har vejhjælp med i din leasingaftale og/eller forsikring, inden I rejser afsted
  6. Kør så strømbesparende som muligt

Vi håber, du kom i stødet til din sommerferie. Kør forsigtigt og rigtig god sommer!

Bsk1

Spørgsmål til bil eller leasingaftale?

Er der opstået spørgsmål undervejs? Er du i tvivl om, hvilken bil, du skal vælge? Kontakt os, så vi kan hjælpe dig i retningen af din nye privatleasingbil.